Het FODMaP dieet bij Prikkelbare Darm Syndroom
Het FODMaP dieet wordt ingeschakeld wanneer PDS ofwel Prikkelbare Darm Syndroom werd vastgesteld. Dit staat ook bekend als 'spastische darmen' en in het Engels IBS of Irritable Bowel Syndrome.
De klachten van PDS kunnen variëren: diarree, constipatie, winderigheid, abdominale pijn, vermoeidheid, krampen,... De klachten kunnen ook fluctueren in tijd: de ene moment zijn ze sterker aanwezig dan de andere. Klachten kunnen ook stress gerelateerd zijn.
Kun jij je hierin herkennen? Laat je dan eerst onderzoeken door je huisarts/gastro-enteroloog zodat andere mogelijke oorzaken (coeliakie, ziekte van Crohn, endometriose,...) uitgesloten worden.
Tot 75% van de bevolking met PDS merkt een verbetering van zijn klachten bij het volgen van dit dieet.
Wat zijn FODMaPs
FODMaP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden and Polyolen.
Simpeler gezegd: koolhydraten die klein en fermenteerbaar zijn. Op zich is er niets mis met deze koolhydraten, ze brengen geen schade toe aan het lichaam ondanks dat ze klachten kunnen geven.
Deze koolhydraten kunnen onderverdeeld worden in
- Fructanen (tarwe, ui, look)
- Galactanen (peulvruchten, bonen)
- Fructose (honing, mango)
- Lactose (melk, yoghurt)
- Sorbitol (abrikoos, nectarine, watermeloen)
- Mannitol (champignon, bloemkool)
Deze koolhydraten kunnen klachten veroorzaken doordat ze water in de dunne darm aantrekken & in de dikke darm gefermenteerd worden door bacteriën met de productie van gas tot gevolg. Het water en de gassen zorgen ervoor dat de darm gaat uitzetten, met de buikklachten tot gevolg. Sommige van deze koolhydraten, zoals fructanen, worden bij iedereen gefermenteerd. Alleen zijn mensen met PDS gevoeliger aan de gevolgen hiervan.
Is het prikkelbare darm syndroom vastgesteld en ben je bereid om jouw voeding onder de loep te nemen, met als doel jouw klachten en levenskwaliteit te verbeteren? Maak een afspraak!