Mijn doel als diëtiste & voedingsdeskundige | Eat & Joy Elke

Hey! Ik ben Elke, een 29-jarige enthousiaste diëtiste

In 2016 heb ik een professionele bachelor in de Voedings- en Dieetkunde aan UC Leuven behaald, voorheen Katholieke Hogeschool Leuven. Enkel wanneer je dit diploma hebt mag je jezelf een voedingsdeskundige & diëtiste noemen en word je erkend door het RIZIV. Hierdoor ben ik gebonden aan het beroepsgeheim: zowel de consultatie als de inhoud van de conversatie blijft tussen ons. Hier hecht ik énorm veel belang aan.

Mijn doel als diëtiste & voedingsdeskundige

Mijn missie is geslaagd wanneer jij zelfstandig een gezonde en evenwichtige levensstijl kan aanhouden. Een levensstijl dat je met gemak kan volhouden, waarbij al hetgeen je verlekkerd op bent aan bod komt. Ik streef ernaar dat je zonder schuldgevoel geniet van al wat jij lekker vindt en dat je enkel eet wat jou gelukkig maakt. Daar draait het leven toch om: genieten! Vandaar ook de naam 'Eat & Joy'.

Ik wil dus samen met jou op zoek gaan naar jouw beste, leukste, smakelijkste, gezondste eetpatroon. We doen dit zonder rode stylo, verboden voedingsmiddelen of calorieën tellen.

Waarom ik doe wat ik doe

Als kind wilde ik dierenarts worden, maar met een allergie voor katten, hamsters, geiten, konijnen, ... is dat nogal moeilijk. Rond het derde middelbaar wilde ik kapster worden, maar ik moest eerst mijn middelbaar in ASO afmaken. Eigenlijk tweemaal een job waarbij ik help: ik help dieren gezond worden & ik help personen aan een mooi kapsel en een goed gevoel.

Na deze twee opties wilde ik rond het vijfde middelbaar psycholoog worden. Ik was altijd gefascineerd door de mens: waarom doet een persoon wat hij doet? Waarom denkt Jip iets anders dan Janneke?
Alleen heb ik nooit leren studeren in het lager of middelbaar onderwijs. Ik moest nooit veel doen voor school om goede punten te halen dus ik geloofde niet dat ik universiteit zou aankunnen: hoe zou ik plots een hele hoop leerstof moeten verwerken?

Ik besloot dan maar verder te neuzen in andere richtingen. Voelde me veelal weer aangetrokken tot ‘mens’ richtingen. Voedings- en dieetkunde sprong er als enige uit omdat dit een combi is van voeding (ik eet echt graag!), mensen helpen, psychologie van de mens & wetenschappen. Door wetenschappen was ik altijd al gefascineerd, als kind las ik graag National Geographic boekjes (nu nog haha).

Als 14 jarige evolueerde ik een tijdje richting een eetstoornis. Gelukkig is het zover niet gekomen maar hierdoor wilde ik wel graag mensen met een eetstoornis gaan helpen.
Dit werd niet echt gepromoot vanuit de opleiding en ik voelde een enorm verantwoordelijkheidsgevoel voor deze doelgroep, dus ben ik hier niet mee verder gegaan.

Nu wil ik met Eat & Joy mensen helpen om (opnieuw) een goede relatie te krijgen met eten, om zorgeloos te kunnen genieten op restaurant, een bbq, feestje, …
Niet via de klassieke, limiterende & belerende aanpak die ik aangeleerd kreeg tijdens de opleiding, een aanpak die ik zelf tot een paar jaar geleden ook toepaste. Ik werd daar echter niet gelukkig van en mijn cliënten ook niet, dus heb ik het over een andere boeg gegooid: geen regels meer. Jij bent de baas van jouw leven, ik ben jouw supporter & klankbord.

Daarnaast heb ik als tiener ook heel vaak last gehad van mijn darmen, waardoor ik tijdens de lockdown in 2020 een cursus heb gevolgd aan Monash University om personen met PDS (prikkelbare darmsyndroom) te begeleiden naar minder klachten & meer levensvreugde d.m.v. het fodmap dieet. Eindelijk weer met een gerust hart kunnen buitenkomen & niet continu bang zijn om naar toilet te moeten spurten!